CAPARRA
CAPARRA
Ixodoidea
Ordre: Ixodida
Família: Arachnida
- Totes les caparres s’alimenten de sang de vertebrats, principalment de mamífers i aus.
- El cicle vital de les paparres difereix en funció de si es tracta de paparres dures o paparres toves. En tots dos casos, l’inici de l’cicle comença amb l’eclosió a terra dels ous posats per les femelles.
- Les larves, a diferència de les nimfes i els adults, presenten només 3 parells de potes, mentre que els altres estadis actius presenten els 4 parells característics dels aràcnids. Immediatament després de l’eclosió, les larves busquen un hoste per alimentar-se.
- Quan una de les fases actives aconsegueix pujar a un hoste el primer que fa és buscar una zona satisfactòria per mossegar i succionar la sang. El primer pas després de la mossegada és la secreció d’una substància que solidifica en contacte amb la pell anomenada ciment, que permet l’individu agafar fort a l’hoste. Unes hores més tard, les glàndules salivals de la caparra inoculen en la denominada cavitat alimentària una sèrie de compostos actius que contribueixen a mantenir un flux constant de sang. A més, també secreten unes substàncies que inhibeixen la resposta immunitària de l’hoste. Les caparres poden transmetre una gran quantitat de malalties.